themykonostimes.comVivre Au ParadisΓρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο>Ένα στολίδι για τη Μύκονο

Εικόνες

Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο>Ένα στολίδι για τη Μύκονο

Η ορθομαρμάρωση με αδρή επιφάνεια ημίλευκου παριανού μαρμάρου σε τμήμα των όψεων έχει σκοπό να αποδώσει στιβαρότητα και να επισημοποιήσει τη λειτουργία του κτιρίου

Με όμορφες κατασκευές και χειροποίητα εδέσματα φτιαγμένα από το προσωπικό των δημοτικών παιδικών σταθμών του Π.Α.Κ.Ο “Γ. ΑΞΙΩΤΗΣ” το Γρυπάρειο πολιτιστικό κέντρο ευχαρίστησε τον Δήμαρχο, τους Αντιδημαρχους, το προσωπικό όλων των δημοτικών και δημόσιων υπηρεσιών του νησιού για την συνεργασία που είχαν τον χρόνο που πέρασε και ευχηθήκαν για το νέο έτος! Καλή χρονιά με υγεία!

 

 

TO KTIΡΙΟ ΤΟΥ ΓΡΥΠΑΡΕΙΟΥ

Στη θέση Αργύραινα, λειτουργεί το Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μυκόνου. Στο εντυπωσιακό αυτό κτίριο πραγματοποιείται καθόλη τη διάρκεια του χρόνου πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, μουσικά δρώμενα, καλλιτεχνικές παρουσιάσες, χορωδίες, κ.ά.

Το ειδικό αυτό κτίριο, μοναδικό ως λειτουργία στο νησί της Μυκόνου, θα έπρεπε όχι μόνο να ανταποκρίνεται στα προβλεπόμενα των ειδικών διαταγμάτων, αλλά παράλληλα να αποκτήσει μια ιδιομορφία, ώστε η παρουσία του να είναι διακριτή, δηλώνοντας το δημόσιο χαρακτήρα του.
Σκοπός των μελετητών ήταν να διερευνηθούν οι δυνατότητες που πηγάζουν μέσα από τις οδηγίες του προεδρικού διατάγματος για τη δόμηση στο νησί και να αποδοθεί η ελάχιστη ελευθερία ως προς τα υλικά και τις επεξεργασίες των επιφανειών. Ο σχεδιασμός αποδίδεται ως διερεύνηση, στο πλαίσιο των συμβατικών όρων δόμησης σε παραδοσιακό περιβάλλον. Η επεξεργασία έλαβε χώρα σε εκείνο το όριο όπου είναι σε θέση να γίνεται αποδεκτή η ελάχιστη νεωτερικότητα, περισσότερο στα εσωτερικά παρά στη δημόσια εικόνα. Δημιουργήθηκαν οι χώροι και το κέλυφος με ύψη μικρότερα του μεγίστου των 7,50 m (τοπικά 8,40 m). Εγκάρσιοι όγκοι και εσοχές δημιουργούν ανισοϋψείς γραμμές ως προσφιλές οικοδομικό προφίλ της Μυκόνου.
Οι συμπαγείς όγκοι είναι κατασκευασμένοι από τα συμβατικά υλικά, με τη χαρακτηριστική κλίση των τοίχων μέχρι το σαμάρι του δώματος και επιχρισμένοι. Πρόκειται για επεξεργασία του θέματος των περιστερειώνων, όπου συνυπάρχουν γεωμετρικά σχήματα σε διαφορετικές κλίμακες και σε ακανόνιστα οριζόντια διαζώματα. Τοποθετούνται με σχετική ελευθερία στις όψεις. Τα παράθυρα έχουν σε πολλά σημεία κεκλιμένα τμήματα τοίχου, μέσα από τη γενικότερη διάθεση για απόδοση πλαστικότητας στους όγκους. Η ορθομαρμάρωση με αδρή επιφάνεια ημίλευκου παριανού μαρμάρου σε τμήμα των όψεων έχει σκοπό να αποδώσει στιβαρότητα και να επισημοποιήσει τη λειτουργία του κτιρίου.

Στοιχεία έργου:
Aρχιτεκτονική μελέτη: Νίκος Σκουτέλης, Φλάβιο Zάνον
Eπίβλεψη: Νίκος Σκουτέλης, Ζαχαρίας Ασσαριωτάκης
Στατική μελέτη: Λίνα Μαθιουδάκη
H/M μελέτη: Ζαχαρίας Ασσαριωτάκης
Iδιοκτήτης: Νίκος και Σοφία Γρυπάρη
Tοποθεσία: Αργύραινα Δήμου Μυκόνου
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 2.400 m²
Xρόνος μελέτης: Νοέμβριος 2000 – Οκτώβριος 2001
Xρόνος κατασκευής: Μάρτιος 2002 – Σεπτέμβριος 2005
Φωτογραφίες: Γιώργης Γερόλυμπος

SHARE

Περισσότερα

MORE VIVRE AU PARADIS